středa 7. března 2018

Zázraky se nedějí jen o Vánocích


"Vezme moji dlaň do své, několikrát mě otočí a potom přitiskne k sobě v rytmu písničky. Na mých stromcích se třpytí vánoční světélka a tancují v lehkém vánku s námi." 

Venku se znovu rozpoutalo sněhové peklo, a tak jsem si vzpomněla, že jsem v období Vánoc četla jednu milou knížku prošpikovanou vánoční tématikou. Z toho důvodu jsem se rozhodla, že na ni napíšu recenzi a opět nechám na čtenáře blogu dýchnout závan nostalgické, magické a rodinné atmosféry.

Čas Vánoc už dávno uplynul, ale určitě si ho ještě pamatujete. Ať už je to z důvodu volna, rodinných návštěv, výletů na hory nebo jen lenošení. Vánoce jsou a vždy budou svátkem, se kterým se pojí mnoho tradic. Byly a budou vždy všude kolem nás, ať se nám to libí, nebo ne. Mimo lahodného punče, pečení cukroví, vymýšlení a nakupování dárků, velkého úklidu, odpočívání při adventních nedělích,  návštěv vánočních trhů a zažívání starostí, radostí a stresu jsou to svátky, při kterých ráda sáhnu po knížce s vánoční tématikou. 

Letos se mi do rukou dostala knížka Vánoční zázrak od Jaye Ashera. Knížka je řazena mezi literaturu pro mládež, ale myslím, že kde jaké srdce milující kouzlo Vánoc, nad ní bude plesat radostí.


Dobré věci se schovávají v malých krabičkách. ... "Ale stojí za tím hodně práce," pokračuju, "hodně slz a hodně vzpomínek, kterých se nikdy nevzdám".


Vánoční zázrak je romantickým příběhem v jehož čele stojí mladá dívka Sierra. Ta žije dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků a druhý v Kalifornii. Tam vypěstované stromky před Vánoci prodávají. Když opustí jeden svět, schází jí druhý. V každém městě žije odlišným životem s jinou partou kamarádů, bojí se zamilovat a snaží se v životním chaosu najít rovnováhu. Vše se změní okamžikem, kdy potká Caleba. Na pohled vzorného kluka, se smyslem pro společenskou odpovědnost, srdcem na pravém místě a kouzelnýma hlubokýma očima. Jeho život je poznamenán obrovskou chybou. Společně čelí nepřízni osudu a začne jim docházet, že jen jediná věc může vše změnit - pravá láska.

Určitě si myslíte, že se jedná o knížku s naivním příběhem. No, nejste daleko od pravdy, ale kdo se občas nechtěl vrátit do období dospívání, kdy si myslel, že vše je možné. I když nejsou Vánoce, tak tento příběh vás chytne za srdce a vyvolá u vás příjemné pocity nostalgie spojené s první láskou a poznáváním sebe sama. Kniha se čte rychle a svižně, děj plyne bez velkých zvratů a karambolů. Zkrátka a dobře se jedná o lehké oddechové čtení v nádechu romance, která vás zahřeje u srdce a donutí vás vytáhnout koutky úst směrem nahoru.


Příběh je oddechový, příjemný a pohodový. Doporučila bych ho všem ženám (dívkám, slečnám i paním), které se po večerech "nudí" a chtějí si odpočinou od každodenního stereotypu či reality. Skvěle se hodí jako odreagování během zkouškového období. Kniha je pěkná z venku z zevnitř. Objevují se v ní okolo celých stránek malé hvězdičky, které umocňují magickou a jedinečnou atmosféru. Styl psaní není nikterak náročný a čtenář se u něho "nezapotí". A zároveň je kniha krátká, takže ji během dvou večerů slupnete jako malinu. 

A pokud jako já čtete neustále samé fantasy nebo scifi laděné příběhy a potřebujete si oddechnout sáhněte po Vánočním zázraku. Venku je ošklivo, pršosněží, dejte si čaj, nějaký dezert a nechte se unášet příběhem ke svému mladšímu já.

Netrpělivě čekám, než zapne stereo. "Teď je ten nejkrásnější čas," zní do noci z reproduktorů. Potlačím smích. Caleb samým štěstím jen září. "Jen se neboj," pobídne mě, " řekni mi, že jsem s tou vánoční romantikou trapnej."


Knihu doporučuji všem čtenářům, kteří se ztrácí ve změti nově vydaných knih. Chtějí si u četby odpočinout, naladit se pozitivně a zažít si romanci s lehkým příběhem. Kniha vás skvěle popostrčí k pozitivním zítřkům (o Vánocích to platí dvojnásob). Osobně se k ní velice ráda vrátím příští Vánoce. 

Žádné komentáře: