neděle 22. října 2017

Sníh nebo popel. Přináší příběh Meiry - dívky bojovnice a budoucí hrdinky

První díl trilogie od Sary Raaschové s titulem Sníh nebo popel přináší strhující příběh zasazený do kruté přírody, nemilosrdné touhy po moci a potřeby prosadit svou pravdu. Hlavní hrdinkou příběhu je Meira. Dívka, která z počátku vypadá jako nenápadná osoba mezi svými zimními krajany, ale opak je pravdou.

"Jednoho dne budeme víc než jen slova ve tmě."

(citace z knihy)




Jaké máte rádi roční období? Každé má své kouzlo, ale zkuste si vybrat jen jedno. Bylo by to jaro, léto, podzim nebo zima? Jarní měsíce nabízejí přírodě jedinečnou příležitost, aby se probudila z třeskuté zimy. Příroda se halí do barevného kabátku a začíná vystrkovat růžky, vše pučí, veselí se a roste. Léto je typické teplými a hřejivými barvami a sluníčkem. Vše je v plném proudu, zábava, příroda má naspěch a hlavně zvířátka. Ta si staví nová hnízda a obydlí, protože často čekají rodinu. Podzime, podzime barvy máš neskutečné. Ano, podzim je pro mě měsícem krásné přírody, kdy se listy barví ze zelené do žluté, červené, oranžové, okrové až po hnědou a padají k zemi. Ježci si nosí na svých zádech ovocné zásoby a venku se ochlazuje, prší a fouká. A co zima? Zde vládne ledová, nehostinná a nepropustná zima, která zalézá až pod nehty. Lidé se zahřívají u punče, chodí bruslit a vyrážejí na hory. Tato charakteristika ročních období je viděna mýma očima, ale myslím, že si v ní najdete i něco vy sami. Že si takto nějako podobně představujete roční období a jeho střídání? Tak knížka Sníh nebo popel vás vyvede z omylu.



Autorka knihy nám představuje svět, ve kterém platí zcela jiná pravidla. Autorka zasadila příběh do vymyšleného světa Primorie. Zde existují království pojmenovaná podle ročních období, pláně, hory a řeky. Vše podléhá magické síle. Tu ovládají, jak jinak než představitelé čtyř království - Jara, Léta, Podzimu a Zimy. Magická síla se předává v amuletech z generace na generaci, buď na potomka ženského nebo mužského rodu (záleží na království). 

My se ocitáme v příběhu v době, kdy před šestnácti lety Jaro dobilo Zimní království. Rovnováha sil byla narušena a obyvatelé Zimy zotročeni a uvrženi k těžké práci v pracovních táborech. Jedinými přeživšími zničené země jsou Meira a osm dalších. Meira (zpočátku) v knize účinkuje jako obyčejná dívka ze Zimy. Jedinou její silou je krása (kterou nemá, ale kdo ocenit) a nešikovnost. Její učitel nedá Meiře prostor k rozvinutí její zvídavé povahy, ona tomu nerozumí a nechápe, proč je stále za tu špatnou. Po čase se dozvídáme, že není tím čím má být. Není obyčejnou dívkou, ale dědičkou Zimy. Její život se otočí naruby.

Změna v charakteru Meiry nastává, když sama "ukradne" z rukou zlodějů půl medailonu, který má symbolizovat magickou moc. A následně na ni je přichystaná léčka v podobě plánované svatby. Nakonec se dozví krutou pravdu, že jedině ona muže spasit Zimu. Na jejích bedrech stojí tíha a začátek budování nového impéria. Z mladé potrefené "káči" se stává rázem "dospělá" dívka, směřující k tomu, aby se stala vyzrálou bojovnicí, ženou a vládkyní. Ona sama nepotřebuje amulet, ve kterém je ukryta magická síla, protože díky spojení s matkou ji prostupuje samotná síla a ona je jejím centrem.

Vše se zdá asi zamotané, ale opak je pravdou. Kniha Sníh nebo popel se řadí k žánru YA. A i když musím uznat, že tento žánr čtu velice ráda (odpočívám u těchto knih a nechávám plynout svou fantazii a žiji si ve vnitřním světě), od této knihy nesmíte čekat žádný zázrak. Kniha rozhodně nepřichází s novým uchopením tématu, opět se jedná o mírně laděnou utopistickou dějovou linku s prvky milostného trojúhelníku. Od počátku víte, koho bude Meira vždy milovat. Omílají se zde neustále ty samá klišé a pokračuje ve vyjetých kolejích YA žánru.



Po příchodu romantiky do příběhu, se už vše děje podle zaběhnutých kolejích. Na příběhu musím, ale ocenit jednu věc, a tím je právě romantická linka. Rozhodně se zde nedočkáte přecukrovatělých vyjádření obdivů, narážek, objetí a dalších projevů lásky. Objevují se zde prvky romantiky, ale ty jsou "zatajeny" oponou strachu. Tudíž, ač se Meira snaží bránit lásce a je zamilovaná, nevyjadřuje ji okatě - pouze myšlenkami v obláčku, červenolícími se líčky a zrychleným dechem.

Shrnutí na závěr. Co se týče samotných postav, jejich charakterové vykreslení a psychologie jsou popsány povrchově. Zázrak tedy nečekejte. Zajímavý je svět, jeho rozdělení a vláda, do kterého nás autorka uvádí. Sama doufám, že v dalších dílech dostane větší prostor, protože v tomto díle se příliš o historii a fungování nedozvídáme. Samotný příběh neurazí. Nenudí a plyne pomalým (maličko předvídatelným) tempem kupředu. Nepopisuje žádné složitosti, rozvětvený děj ani tajnosti. Sníh nebo popel pro mě byla příjemná, plynoucí knížka, u které se nemusí moc přemýšlet. I tak se těším na další pokračování :-).


Žádné komentáře: