pondělí 16. října 2017

Když se z ošklivého kačátka vyklube boubelatá labuť

Felicity Morganová je úplně obyčejná dívka. Vlastně je víc než to, pro ostatní skoro neviditelná. Oplácaná, s rovnátky a často v alkoholovém oparu, kdo by si jí také všímal? Proč je tedy ten nový sexy krasavec na škole právě na ni vysazený? 


"Mohl jsem mít smůlu a Felicity mohla být jedna z těch nezáživných šedých myší tam vzadu. Jako ta oplácaná támhle - střapaté vlasy, nemožné tričko. Co zrovna kýchla, pozpátku klopýtla o vlastní školní tašku a upadla. Takže je ještě k tomu nemotorná. A v puse se jí zablýskla rovnátka!"
(s.6)


Felicity je osmnáct a chce se stát učitelkou, otročí ale pro svoji matku a její rodina ji neustále zrazuje. Je prostořeká, drzá ale málo sebevědomá. A přesně ta byla Leeovi zaslíbena. Že to není zrovna jeho idol asi netřeba říkat, ale proroctví zní jasně. Felicity je jeho vyvolená a co víc, závisí na ní budoucnost celé Leeovi říše.

Lee je velmi sympatický, přitažlivý, tak trochu Cassanova a velmi si užívá společnost opačného pohlaví. Přesto se přilepí na paty právě Felicity. Ovšem již první den na škole udělá fatální chybu. A Felicity to přehlédnout nedokáže. Leeovým úkolem je Felicity chránit a jeho budoucností je svatba s ní. Ale pro Felicity je Lee ten poslední na škole, koho by mohla milovat. Proč tomu tak je? Felicity prostě nechce být ta další v řadě jeho obdivovatelek. Přesto se k ní Lee pomalu dostává skrze pouto přátelství. Ale bude to stačit?

Kniha Mezi elfy proti své vůli (Sandra Regnier) se řadí do young adult žánru s výjimkou toho, že zde zatím není milostný trojúhelník. Od začátku, vlastně hned od první stránky, je jasné, kdo je komu předurčen a jak to musí nutně skončit. Kniha se dobrou polovinu zabývá spíše školním životem Felicity a nastálou situací, kterou způsobí ten "nový" kluk Lee.

Kolem Felicity se v tu ránu začnou dít podivné věci a ona sama začne procházet změnou. Právě Lee jí začne pomáhat se s touto změnou vyrovnat. Je jako její dobrá víla kmotřička, i když v tomto případě spíše "vílák".

Když ho potřebuje, je u ní. Když je jí smutno, nohy ji dovedou k němu a když se oba zapomenou, mluví spolu jen pomocí myšlenky. Tak co je Felicity vlastně zač? A kdo nebo co je Lee? 

Z tohoto pohledu se zdá kniha jako klasický YA námět.  Navíc je velmi příjemnou romantickou, dá se říci, komedií. Jsou zde vtipné dialogy, klasické školní prostředí rozdělené na VIP a Lůzry. Přijde nový idol, který tuto hierarchii rozvrátí. Do toho autorka pomalu, na můj vkus až příliš pomalu, vplétá nit fantasy skýtající jiný svět a dávné proroctví. Větší akce se nadějeme až ke konci knihy, a i tak by mohla autorka celou událost více rozvinout o detaily. Přesto jsem byla vtáhnuta do děje a bez mála za den jsem knihu v pohodě přečetla.

"Sklonil se ke mě. Jeho prsty jemně hladily pramínky mých vlasů a pokračovaly až k bradě. Jakmile se dotkl mé tváře, projel námi oběma elektrický výboj, který mě odhodil zpět mezi polštáře."
(s. 169)

Vyprávění je po většinu knihy z pohledu Felicity, jen dvě kratší kapitoly se dostáváme do hlavy Leeovi. Autorka zvolila jednoduché věty a styl vyprávění je velmi příkrý. Nejsou zde žádné rozpitvávající popisy prostředí či historie. Z tohoto pohledu se může zdát, že svět, ve kterém postavy žijí nebo fantasy svět, který je zde naznačen, nemá autorka tak úplně dotáhnutý do detailů. 

Co bylo opravdu negativní a za co odebírám jednu hvězdičku, bylo nemožné množství chyb v textu. Jakoby kniha ani neprošla korekturou. Často mě to vyrušovalo ze čtení a musela jsem se vracet. Takže tedy za toto Fragmentu bod dolů. Bohužel se zdá, že s touhle vadou se táhne celá trilogie.

Titulní strana je atraktivní a tak trochu připomíná styl pohádek. Líbí se mi jiskření mezi postavami a tvrdohlavost Felicity, co se mi nelíbí je tak trochu její naivita a schopnost nechat sebou "vorat". Často jsem si v duchu říkala "proč sakra něco neřekne na svoji obhajobu!" a málem jsem si trhala vlasy. Na druhou stranu jsem se u knihy i zasmála. Kniha se čte překvapivě svižně a rychle, i když je kvůli nepromyšlenosti detailů méně uvěřitelná. Ale je to fantasy a to mluví samo za sebe! Rozhodně se jedná o lehkou oddechovku a pro romantiky je ideální. Ovšem, pokud dokážete překousnout množství chyb v textu. 


3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Bez milostného trojúhelníku? A Richard tam dělá asi co?
Ono si stačí počkat, v druhém díle je to snad čtyřúhelník, nebo jak se tomu říká, když tři nabalují jednu.

BookLOVER řekl(a)...

Milostný trojúhelník je ten když se hlavní hrdinka nemůže rozhodnout mezi dvěma nápadníky, ale tady jsem to tak nebrala, ptž pro ni není co rozhodovat. Toho druhého nechce a nikdy nechtěla a to že ji někdo "nabaluje" neznamená, že by šlo o nějaký úhelník, alespoň z mého pohledu to bylo jasné hned od začátku, kdo se jí líbí. :)

Anonymní řekl(a)...

Trojúhelník ne, čtyřúhelník jo. Je zaslíbena panu Dokonalému, líbá se s panem Božským a příležitostně se tahá s panem Úžasným. A to, že je jasné s kým nakonec skončí, jen utvrzuje v názoru, že je to celé jen otravná vata, aby se nějak zaplácl čas.