neděle 23. července 2017

Letní tipy rovnou na pláž

Léto jde z extrému do extrému, alespoň co se počasí týká. A my už máme za sebou jeho první polovinu. Nevíte, co si nabalíte na cesty do přírody či na deku k vodě? Mrkněte na náš skromný seznam četby vhodný na teplé letní dny. Vybírat můžete z thrilleru, romantiky, pozitivních knih či historických románů!









Ideální knihou, kterou bychom měli jednoznačně začít je skandinávská příručka o šťastném životě - to je Hygge (čte se hju:ga). Není to konkrétní věc, ale spíše chvíle, kdy si uvědomujeme jedinečnost okamžiku. Hygge můžete prožívat, když sedíte ve svém oblíbeném křesle s knihou a kočkou v klíně. Kdy se prostě zhluboka nadechnete a uvědomíte si, jaké to máte štěstí. S takovýmto pocitem, který můžete prožívat kdykoli a kdekoli jde pak vše mnohem snadněji.


"Hygge nám pomáhá vstupovat do současného okamžiku a místa. Působí na naše smysly a poskytuje pocit bezpečí, naladí nás na ducha konkrétního místa a vyzývá nás k uvolnění se a propojení s ostatními." 


Kniha Hygge od autorky Louisy Thomsen Britsové není konkretizovaná. Neřekne Vám, co konkrétně a detailně máte dělat, abyste se cítili šťastní. Každý má svůj mechanismus, kterým tento pocit může spustit. Důležité jsou právě pocity a naše návyky. I nepatrný moment v moři našeho života, může vyvolat pocit štěstí.

Další knihou ideální na letní čtení je Alchymista od Paula Coelho. Na obrázku ji máte v angličtině, ale české překlady jsou také velice přínosné. Já ji však četla v originálu a musím uznat, že kniha je plná povzbudivé energie, při které prostě chcete bourat hranice své osvědčené a pokojné ulity a trochu žít. Vyrazit na výlety, do nového prostředí a nechat věci prostě plynout, protože, co se má stát, to se stane, ale nikdy neuškodí tomu trochu pomoci a jít si za svým snem stůj co stůj. Toho se chopil i hlavní hrdina - obyčejný pastýř, který má velký sen o bohatství a moci.

"...and when we want somenthing, all the universe conspires in helping you to achieve it."
"...a když něco opravdu chceme, celý vesmír se spolčí v touze pomoci nám toho dosáhnout."


Oblíbenou letní oddychovkou jsou pro mě knihy Kathleen E. Woodiwiss. Tentokrát jsem vybrala nové vydání Květy na vodě. Nová obálka dává knize více vážený vzhled a je také přitažlivější než původní malovaná, která asociovala myšlenku červené knihovny. Kathleen E. Woodiwiss psala historické romány, které se staly mojí srdcovkou. Dokáže do příběhu vetknout tajemnou linku, osudovou lásku a také trochu toho dramatična.



K létu patří jisto jistě šampíčko, večírky a hudba. Z levných knih jsem si proto přinesla úlovek od F. S. Fitzgeralda. S velkým Gatsbym se přesuneme na jednu nekončící party a šampaňské poteče proudem. Tak se přidejte spolu se snobskou smetánkou amerického výslunní a vstupte na území tajemného Gatsbyho. Kdo je ten Gatsby?

"Za letních nocí zněla ze sousedova domu hudba. V jeho modrých zahradách přecházeli muži a dívky a uprostřed šepotů, šampaňského a hvězd se pohybovali jako noční motýli. Za odpoledního přílivu jsem sledoval, jak hosté skáčou z věže na jeho molu nebo se sluní na horké písčité pláži, zatímco jeho dva čluny brázdily vody průlivu a v peřejích pěny za sebou vlekly prkna na vodní lyžování."


Pokud však dáváte přednost napětí a máte pro strach uděláno, možná by Vás zaujala Lež od C. L. Taylor. Ne nadarmo se říká, kdo lže ten krade a do pekla se hrabe a platí to dvojnásob pro toho, jehož lež stála někoho život.

Hlavní hrdinka Jane žije docela poklidný život, dokud jí do práce nedorazí podezřelá obálka typu "vím, co jsi dělal vloni v létě". Tahle obálka a podezření z toho, že někdo zná o Jane pravdu zatahá za nitky jejího svědomí a sama se dostává do hry, na jejímž konci visí její vlastní život na vlásku. Jaké tajemství Jane skrývá?? A proč někomu leží tak moc v žaludku? Odpovědí je jedno léto v nepalské komunitě a smrt, kterou bylo potřeba ututlat.

Jako předposlední představím young adultku Siréna z pera Kiery Cass - její první romantika ještě před sérií Selekce. Jak se autorce povedla tahle prvotina? Sirény jsou známé svým krásným hlasem, který láká poutníky na vodě do rozbouřených vln a tam se chopí jejich duší, které už nepustí. Co když ale tahle jedna Siréna chce prostě žít normální život? Bude jí to dovoleno, nebo musí přinést nějakou oběť ona sama?

A troufám si říci, že nejlepší nakonec. Od nakladatelství Jota mi dorazila novinka a také prvotina od autorky Chloé Espositové. Musím říci, že hlavní hrdinka Alvina Knightlyová je pro mě jednou velkou záhadou od začátku po konec knihy a je takovým ženským protějškem Mad Maxe...její jízda je snad ještě více šílenější a zběsilejší, plná sarkasmu, závislosti, zlosti, žárlivosti a velké nespoutanosti. Nezbývá než číst knihu doslova s pusou dokořán a od neustálého kroucení hlavou mít ztuhlý krk a od smíchu vypotřebované hlasivky. Očekávejte v nejbližších dnech dosti peprnou recenzi.


Zaujal Vás náš seznam četby na srpen? 

Čemu z toho byste dali přednost?

Žádné komentáře: