čtvrtek 30. března 2017

Jaro je pomalu tu, a i když nám ubyla hodina ze čtení, můžeme se alespoň těšit na nové knihy...

...soustředily jsme se na ně v krásném okolí jarní přírody a nějaké jsme pro Vás vybraly, abychom se z nich netěšily jen my...


Čtvrtina roku utekla jako voda a už je tu skoro duben! Blogerky Aja a Maia při příležitosti prvního hezkého víkendu vyjely do přírody, aby nasály jarní atmosféru a pořídily nové knižní fotečky.

A že to není vůbec jednoduché se můžete přesvědčit i Vy v malé rekapitulaci. Například jsme se málem ztratily v lese. Za druhé jsme vyplašily stádo srnek a nejedno srdce se zastavilo, když se něco začalo hýbat v houští. To jsme pořád vykřikovaly, "prase, to bylo prase."

A co víc zahráli jsme se na obroditele národa českého a vymyslely jsme nová slova. Jen tak jsme se bavily a najednou, kde se vzal tu se vzal nový název pro starou knihu - sofílie. Ano, čtete správně. Maia si ani neuvědomila, jakou zkomoleninu slova fosílie vytvořila a naprosto vážně pronesla sofílie. Někdy hold člověk mluví rychleji než myslí a pak se stane něco podobné.


Za další jsme se vrhly do nové "scifárny" a jen díky Sirantě Jaxové z knihy Šeroprostor už víme, že čůrgasmus má taky něco do sebe. Ale upřímně samy bychom ho nechtěly zažívat moc často. Podle postavy Siranty je to právě ta chvíle uspokojení, kdy na vás někdo útočí a vy se musíte bát o holý život a zároveň bytostně cítíte, že máte plný močový měchýř. Po dlouhých hodinách potlačování však nastává konečně čas na to dojít si na záchod a pak teprve máte čůrgasmus. Takže děkujeme, Siranto, za to, že jsi nám obohatila slovník. (smích) Sice jsme během našeho výletu několikrát měly čůrgasmus, ale naprosto v jiném kontextu, než jak ho prezentuje Šeroprostor. My se smály až se za břicho popadaly a div se z toho nepočůraly. (smích)

V noci ze soboty na neděli jsme na vlastní kůži pocítily, jaké to je, když jednu stránku čtete hodinu. Nejprve jsme si každá četla. A pak jsme si z ničeho nic začaly povídat a Aja nakonec zjistila, že stále čte tutéž stranu už počtvrté! Co z toho plyne? Někdy je společnost na škodu, zvlášť když se nemůžete plně věnovat svému čtení, ale na druhou stranu, zasmát se s kamarádkou, s kterou jste na jedné vlně je k nezaplacení.

Jak ubíhá čas při čtení? To si na vlastní kůži vyzkoušela Maia. Té se nechtělo spát ze soboty na neděli a tak si četla a četla a minutu před druhou hodinou začala novou kapitolu, bohužel jakmile dočetla stránku, zjistila, že už jsou tři. Neuvědomila si, že se posunoval čas a myslela si, že "zachrápla". Ale ten, kdo zachrápnul byla Aja. Až sama sebe vzbudila ze spaní...Což se stává docela často, zvlášť, když vstáváte ráno do práce. Ponaučení na závěr je takové, že čas utíká neúprosně rychle a všechny ty předsevzetí a čtecí plány berou pomalu za své.



Kromě všech leknutí a prozření, která jsme zažily jsme se dokonce i bály. Jelikož chalupa, kde jsme byly je stará a tak jako každý starý barák žije vlastním životem, tak uprostřed noci něco spadlo na zem. Bylo to přesně v ten čas, kdy ožívají duchové - po druhé raní. Jasně, že jsme se bály. Aja vyskočila z postele a šla se podívat. Maia ji podporovala v zálohy (smích). Nakonec jsme přesně nezjistily, co to bylo, ale Aja si odnesla ponaučení, že si vždy na průzkum vezme bačkory, jelikož ještě hodinu po skoku z postele měla studené nohy.

Nakonec jsme toho na našem výletě nepřečetly tolik, kolik jsme chtěly. To ale neznamená, že se nemůžeme rozplývat nad novými a ještě "neomakanými" knihami. I když máme plnou knihovnu knih, které jsme ještě nečetly, ale prostě jsme je musely mít, ty nové nás tak nějak vábí. Radily jsme se nad těmi, které "vypíchnout" v dalších měsících, a které nám padly do oka tentokrát?

Posuďte sami, je tu BookChart!

BŘEZEN

Když se jen na chvíli ohlédneme za měsícem březen, již dříve jste si mohli všimnout nových knih od nakladatelství Argo a Fragment. Jsou to knižní tituly Neobyčejní a Stačí jen chtít. 

U knihy Neobyčejní od autorky Victoria Schwabová nás na první pohled zaujala komiksová obálka evokující ve mě knihy jako jsou například Sin City. Už jen z prvního pohledu je jisté, že námětem budou i nějaké nadpřirozené schopnosti podobné superhrdinskému motivu. Četl již někdo? Jaké jsou Vaše dojmy na tuto knihu? Anotaci můžete najít zde

Líbila se Vám kniha Univerzita výjimečných? Její druhý díl Zrada nedávno zaplnil pulty knihkupectví. V březnu však vyšla ještě jedna kniha od této autorky (Joelle Charbonneau). Stačí jen chtít již nenese náznak dystopické fantasy. Tentokrát se jedná o thriller odehrávající se na kyber síti. Nejvíce mě zaujal tento námět, již dříve jsem četla Nerve a viděla i film a toto zpracování se motivem velmi podobá. Anotace dostupná zde. 

Pozor na bestie! V březnu vyšla novinka z nakladatelství Slovart. Bestie je zvíře (Peternelle van Arsdale) připomíná po přečtení anotace knihu Smrtná zima. Kdo se bojí, nesmí do hvozdu, žijí tam totiž čarodějnice a bestie. Stará babská povídačka, nebo pravda? Zjistit můžete sami. Více o ději tady.


DUBEN

Duben je za dveřmi a my se už nemůžeme dočkat velikonočních prázdnin, které samozřejmě znamenají více času na čtení. Nebudeme muset ráno vstávat brzy a spěchat do práce a budeme si moci trochu déle poležet a číst si při rozbřesku. A možná právě vezmete do ruky novinku Caraval od nakladatelství Egmont, jejíž obálka je prostě nádherná. Námětem je také hra, která se ale promění ve skutečnost. Ačkoli má nálepku fantasy pro děti, dáváme ji sem jako knižní tip. Více se o knize dozvíte tady.

Sarah J. Maas se proslavila především díky sérii Skleněný trůn. My jsme však před touto sérií daly přednost retellingu pohádky o krásce a zvířeti nazvané jako Dvůr trnů a růží. Koho moderní příběh také tak uchvátil, se jistě nemůže dočkat dubna. Hned ze začátku aprílového měsíce totiž vychází druhé pokračování Dvůr mlhy a hněvu z nakladatelství CooBoo. Více o knize zde.


KVĚTEN

Květen přinese horké novinky dvou velmi talentovaných autorek. Jednou z nich je Marissa Meyer - tvůrkyně moderní retellingové série Měsíční kroniky, na jejíž knihy připravujeme článek a originální záložky (máte se na co těšit).

V této knize se ale vrhneme bezhlavě do příběhu srdcové královny, který autorka nazvala Heartless (Bez srdce). Jak se z laskavé a milé dívky stane krutá a násilnická královna a co je schopna udělat pro lásku? To se dozvíme již v květnu. Kdo se těší? My tedy ano! Více o knize zde.

A druhá úžasná autorka nastoupí také v květnu s českým překladem druhého dílu série Havraní kruhy. Kniha nese název Plíseň a kdo četl první díl Ódinovo dítě je jistě jako na trní a nedojde odpočinku, dokud se nedozví další pokračování Hirky a Rimeho. I tentokrát je obálka knihy trochu více drsná ale jelikož se jedná o norskou fantasy, myslíme si, že je na místě. Kniha vychází z nakladatelství Host a můžete si o ní přečíst třeba tady.

Fanoušci lovců stínů zbystřete smysly. Autorčina další kniha z této temné série vychází již v květnu v nakladatelství Slovart. Paní Půlnoci od Cassandry Clare jasně dokazuje, že spisovatelka ještě s lovci stínů ani zdaleka nekončí. Přeneseme se tentokrát do slunného města Los Angeles do roku 2012, kde se hlavní hrdinka vypořádává se svými ztrátami a zároveň chrání lidstvo před démony. Více o první knize z trilogie zde

A poslední chystaná novinka je pro nás téměř neznámá a přesto nás na první pohled zaujala

Je jí Řád zlomených křídel od autorky Aliette de Bodard. Vychází také v květnu pod záštitou nakladatelství Host a obálka je mrazivá, zároveň fantaskní a mysteriózní a podle anotace se zdá, že přesně to v knize také budeme moci vyhledávat. Řád zlomených křídel v sobě kříží prvky thrilleru, fantasy a sci-fi. Což je přesně něco pro Maiu. 

Které ze zmiňovaných titulů Vás zaujaly nejvíce a chystáte se je číst? Napište nám do komentářů a my si o nich s Vámi rády popovídáme.

Žádné komentáře: