středa 8. března 2017

Jaké silné ženské hrdinky nás ovlivňují? Aneb krásný svátek, ženy!

Mezinárodní den žen by měl být oslavou "křehkého a něžného" pohlaví. Má oslavovat ženy a uvědomění, jaké komplexní bytosti my, ženy, jsme. Nemusí být zrovna slaven demonstracemi za práva žen, ale většinou tento den je k takovému účelu užíván. Já bych se přikláněla k takové naší menší demonstraci za práva ženských hrdinek, které tak často vídáme na stránkách knih. 

Knihomolky a i knihomolové, zapátrejte ve svých myslích a zkuste najít jednu ženskou hrdinku, která právě Vás něčím ovlivnila. Máte ji? Podělte se o ni s námi do komentáře a nebojte se rozepsat na ni nějakou tu chválu.




Žena v kojotí podobě


Mojí oblíbenou knižní hrdinkou se stala od minulého roku Mercedes Thompson. Kdo nás čte pravidelně, již mohl zjistit, že pro tuto knižní sérii od autorky Patricii Briggs mám slabost. A je docela příhodné, že si na ni právě teď ráda vzpomenu, neboť mým směrem míří výtisk nového příběhu s touto slavnou kojotí měňavkyní. 

Mercedes Thompson se narodila za podivných okolností. Její matka otěhotněla s rodeovým jezdcem, který byl také jedním z domorodých obyvatel Ameriky. Zemřel však skoro záhy poté, co zjistila, že je těhotná. Mercedes tedy v žilách koluje krev a magie původních obyvatel. To ale není jediné, co je na ní zajímavé. Když jednou její matka přišla ke kolébce Mercedes, místo dětských očiček na ni vykukovaly zvědavé oči malého kojota. Mercedes se totiž pomocí přirozené magie Země dokáže měnit ve zvíře kdykoli se jí zachce. 

Od té doby Mercy vychovávala smečka vlkodlaků dost silná na to, aby dospívající dívku plnou nevybuchlé energie teenagera zvládla. A vlkodlaci ji pronásledují všude, kam se vrtne. Jeden si ji dokonce "ulovil". Alfa smečky Kolumbijského poříčí, charismatický a hříšně krásný Adam. Mercy bohužel ale pronásledují i jiné věci. Jako dcera kojota se na ni lepí kdejaká patálie a její přítomnost je dána změnou a chaosem. Každou knihu se divím, co vše tato hrdinka dokáže a jak si i přes to dokáže uchovat svůj zdravý rozum. Již několikrát málem umřela a byla ochotná nastavit vlastní krk za ty, které miluje, ale také za nevinné obyvatele, kteří se bránit proti nadpřirozenu neumí. Připomíná mi dávnou postavu neohrožené Valkýry, bojovnice. 

Autorka v jednom rozhovoru přiznala, že správný autor musí být připraven prohnat svoji postavu tím nejhorším bahnem. Zároveň se autorky ptali, zda neuvažuje o tom, že by Mercy byla těhotná. Na to autorka odpověděla negativně. Jelikož je sama matka, nedokáže si představit, že by v takovémto případě dokázala dodržet právě to první zmiňované pravidlo. 

S Mercy teď v březnu vyšla již desátá kniha. Když někdo píše tak dlouho o jedné postavě, jak uvádí sama autorka, ta postava se začne vyvíjet nezávisle na autorovi a žije si svým životem. Stává se jejím kamarádem a autor zase jeho zpovědníkem. 

Doufám tedy, že nás Mercy již brzy neopustí a zůstane ještě s námi, čtenářkami, které její postava fascinuje a hlavně zvyšuje ženské sebevědomí. Protože přesně to Mercy dělá pro mě. 

- Maia

Rebelka s andělskou duší


Z mého pohledu bylo velice obtížné vybrat jedinou ženskou postavu, která mě v životě inspiruje. Po dlouhém váhání jsem si nakonec jako vzor zvolila za předobraz nebojácné, sebevědomé a hrdé ženy Lisbeth Salanderovou z trilogie Milénium. Jak jste si bezpochyby všimli na našem profilu na Facebooku, s touto postavou jsem strávila celkem 21 dní a doslova hltala celý její příběh.

Z počátku jsem se k postavě stavěla velice pesimisticky. Je předobrazem moderní hrdinky 21. století. Možná se ptáte, jak vnímám hrdinku moderní doby. Podle mého názoru nové století přišlo s hrdinou, která si umí poradit v každé situaci. Dokáže si prosadit svůj názor, je to rebelka a nebojí se ničeho. Používá zdravý rozum, logické myšlení a analyzuje situaci, tu následně vyhodnotí ve svůj prospěch. Hlavní plus moderní hrdinky jako ženy vidím v tom, že se nemusí stavět do role, kdy je povinována manželovi - muži, aby mu sloužila a starala se o něj. Je povinována jen sama k sobě. Musí se o sebe umět postarat. Postavit se tváří v tvář výzvě. Bojovat za svá práva a hlavně za svou identitu. Reflektuje své chování, přemýšlí o světě a svém okolí. Nelže si sama sobě do kapsy. Bere věci takové jaké jsou. Nepředstírá a koná. Vyznačuje se upřímností a pravdomluvností. Je samostatná. Není svázána společenskými konvencemi jako je manželství. Může se volně pohybovat, cestovat. Nikdo jí předem nevyšlape cestu. Mnohdy za svojí nezávislost zaplatí krutou daň. Ale zde se řídí heslem Rockyho: "svět není jen samé slunce a druha, je to hodně zlý a drsný místo. A i když si sebesilnější, srazí tě na kolena a nechá tě klečet, když se necháš. Nikdo nerozdává tak tvrdý rány jak život, ale nejde o to jak inkasuješ, tady jde o to kolik ran uneseš, a přesto se znovu zvedneš, kolik ran dokážeš přijmout a nezastaví tě. Jenom tak se vítězí."

Lisbeth je pro mě hrdinkou, osobou, ke které vzhlížím. Musím se přiznat, že ač je rebelantské povahy, pro mě je hrdinkou. Nestará se o to, co si o ní druzí myslí. Je si vědoma své unikátnosti, jedinečnosti, svých schopností a na ostatní svět kašle. Hledá sama sebe a své poslání. Tato žena není přehnaně romantická, ale pro lásku a vztahy dokáže obětovat kus sebe sama. I když se zdá, že ji na lidech na první pohled nezáleží a snaží si je držet od těla, moc dobře si, s odstupem času, uvědomuje sílu pout ke svým přátelům.

V těžkých chvílích bych chtěla mít alespoň polovinu síly jako ona. Uvědomuji si, že se jedná o literární postavu. Ale dámy, podívejme se pravdě do očí. Kolik z nás má malé sebevědomí, podceňuje se, lže si ohledně výběru partnera, kamarádů, nedokáže kriticky zhodnotit svůj vzhled a neustále se podrobuje všudypřítomného osobnímu kritickému pohledu? Tak s tím skončete! Hlavu vzhůru, venku svítí sluníčko a My ženy jsme krásná a musíme mít zdravé sebevědomí a věřit si. Pojďme si společně vyběhnout schody a dokázat si jako Rocky, že nato máme (smích).

- Aja



Žádné komentáře: