sobota 14. ledna 2017

Na co se fakt těším...

Po napsání tohoto článku jsem došla k názoru, že sedmička bude asi vážně šťastné číslo...


Snažila jsem se přijít s knihami, na jejichž četbu se těším ze všeho nejvíce v první polovině roku 2017. Což o to, najít takové knihy není problém, ale vybrat jen pár vyvolených, to už ano. Přesto, aniž bych se předtím podívala na data vydání, sepsala jsem si tři tituly. Až poté jsem si uvědomila, že všechny mají něco společné, sedmičku. :) Sedm je přímo magické číslo. Týden se skládá ze sedmi dnů. Je sedm divů světa. Různé lidové pohádky začínají "Za sedmero horami, sedmero řekami..". Obecným podvědomím tedy koluje pověra, že je sedmička šťastné číslo. Začínám tomu také věřit.

Na jaké knihy se těšíte Vy?





Čáry života

Fanoušky série Divergence (Veronica Roth) jistě potěší, že vyjde autorčina již pátá kniha nazvaná Čáry života. Anotace slibuje čtenářům další dystopický příběh dvou mladých lidí bojující o přežití.

Akos a Cyra si nemohou být vzdálenější. Akos pochází z vojenské rodiny, Cyra je sestrou samotného vládce. Ten ji využívá jako nástroj moci, protože Cyra má dar - dar bolesti. Od života však chce více než jen být v bratrově područí. Akosovým záměrem je zase chránit svoji rodinu i na úkor vlastního života, proto, když jej s bratrem odvedou vojáci, stojí před nečekaným rozhodnutím. Mohou si s Cyrou pomoci navzájem a přežít, nebo je oba čeká pád?

Kniha vychází 17.1.2017 
Odkaz na knihu zde

Miluju dystopické knihy typu Hunger Games a Divergence, proto věřím, že pro fanoušky těchto sérií bude to pravé ořechové čtení i Čáry života. Jelikož vychází už tento týden, můžete se brzy těšit i na moji recenzi. :)

Co tyto knihy spojuje a čím se Dystopie vyznačuje je nereálný obraz něčeho, co je vyvinuté špatným způsobem. Často je svět příběhu založen na popisu ideologického stavu, utlačování, nesvobody, totalistického režimu, postapokalyptické doby. Není divu, že se jako žánr nejvíce vyvinul ve dvacátém století. Námět nacismu a komunismu byl nespočetněkrát zpracován a je stále relativně živým tématem. Každý máme na žánry jiný vkus a tenhle mi prostě sednul jako poklice na hrnec. Divergenci jsem si velmi oblíbila.


Silence Fallen

Moje oblíbená série o kojotí měňavkyni/automechaničce/ družky a manželky alfy vlkodlaků smečky Kolumbijského pořící pokračuje letos desátým dílem! Wow, deset dílů je asi zatím nejdelší série, jakou jsem kdy četla. A naprosto mě tahle urban fantasy pohltila.

Devátý díl byl z mého pohledu o něco slabší, a tak doufám, že to letos autorka vyrovná. Silence Fallen, zatím český překlad není znám, vychází už 7. března 2017. Příběh by se z části měl odehrávat v Evropě. Mercedes Thompson si konečně zvykla na život ve smečce a její hierarchii. Její jindy pochmurné pouto s Adamem - alfou vlkodlaků, je pevné a ustálené. To se ale změní, když je unesena a dopravena na jiný světadíl. Na takovou vzdálenost ztrácí schopnost cítit svoji smečku a její pouto se tříští. Ocitá se úplně sama na nepřátelské půdě. Jak si povede? Autorka navíc slibuje, že se čtenáři v knize odhalí noční život a podsvětí Prahy.

Patricia Briggs svým fanouškům pomalu odtajňuje některé informace o nadcházející knize. Na stránce v odkazu je například možnost nahlédnout dvou kapitol, je zde i část odehrávající se v Praze. Patricia na své stránce také komentuje psaní knihy. Uvádí, že desátý díl bude mixem jak nadpřirozena tak také osobního života Mercy. Navíc se prý čtenáři odkryjí nové věci, které autorka načala ve knize Spálená mrazem a Měsíční písni. Vrátíme se tedy i na začátek. Patricia si při psaní prý užila dost srandy a není ten typ autora, co se drží striktně děje. Když ji příběh pohltí, tak se jím prostě nechá unést a kdo ví, co z toho pak vzejde.

Součástí knihy je navíc mapa Prahy od kreslíře Michael Enzweiler (viz obrázek).

Předpokládané vydání 7. března 2017
Odkaz na knihu zde

Po desátém díle Mercedes Thompson se autorka zaměří na páté pokračování série Alfa a Omega.


Song Rising

Vypadá to tak, že březen bude ve znamení anglických nově vydaných knížek. Druhá série, která mě minulý rok uchvátila, pochází z pera autorky Samanthy Shannon. Kostičas a Vidořád jsem přečetla na jedno nadechnutí a chystám se na jeho re-reading, protože mi v té rychlosti jistě nějaké detaily utekly. Stihnout bych to chtěla do března, neboť vychází třetí díl Song Rising. Český překlad zatím není znám, za to jsou dva návrhy na obálku. Mě osobně se líbí ten starší vzhled vlevo. Krásně by doplňoval předchozí díly.

Paige se stala hlavou londýnského kriminálního podsvětí, ale nepřátelé se rojí ze všech stran. Musí se vypořádat nejen s nimi, ale také s nebezpečím, které přináší zavedení Senshieldu, smrtící technologie, která má lidi zbavit všech nepřirozených bytostí. Jak se Paige se svojí nově nabitou mocí vypořádá? A bude stát Strážce při ní? Dozvíme se již v březnu.

V odkazu naleznete také autorčiny playlisty ke knihám. Doporučuji při čtení série pustit například Jaxon´s record player z Vidořádu (odkaz na youtube zde). :)

Předpokládané vydání 7. března 2017
Odkaz na knihu zde

Hudební podklad pro čtení

Takže já nevím, jak vy, ale já si asi zadám předobjednávku na poslední dvě zmíněné knihy. Najít je můžete například na nejlevnejsiknihy.cz a jako bonus přidávám můj čtečí playlist. Už aby byl březen. :)



PS: Pouštíte si při čtení hudbu nebo jste spíše tichý knihomol?

Žádné komentáře: