pátek 29. ledna 2016

Tisicknih.cz

Dočetli jste právě knihu, která vám nedá spát? Nevíte si rady, co číst dál a chtěli byste něco podobného? Web Tisíc knih je skvělým pomocníkem. Stačí zadat název knihy, přiřadit autora a dát hledat. Web projede databáze knih a najde jiné, které se Vašemu dotazu podobají. Pak už jen stačí přečíst si anotaci a najít si ji na webu či v knihkupectvích. Nevím, kdo to vymyslel, ale skoro to vypadá jako tajné knihomolské kouzlo. Vyzkoušejte sami!


Dystopický únor!

Únor 2016 bych chtěla věnovat starým/novým knihám s dystopickým příběhem. Těšit se můžete tedy na recenze trilogie Hunger games (Suzanne Collins), V jako Vendeta (Alan Moore a David Lloyde), 1984 (George Orwell), Divergent (Veronika Rothová) a další. Postupně budu přidávat jejich shrnutí a dojmy a také anotace na jiné knihy na podobné téma, která jsou momentálně na pultech knihkupectví. 



Na úvod bychom si mohli říci, co to ta dystopie vlastně je. 


Dystopie nebo také (anti)Utopie je specifický žánr, který dobře funguje jak na stránkách knih, v komiksu, tak i na filmových plátnech. Jistě jste si všimli, že v posledních letech na plátnech kin dominují filmy s katastrofickými tématy. S antiutopií, jak se říká, jakoby se roztrhl pytel. Zřejmě je to proto, že žijeme v tak „harmonické“ době a o stavy utlačování a nesvobody máme nouzi. Nebo naopak se byznys nejlépe rozvíjí právě na antiutopických scénářích. 

Nicméně, Utopie může být společnost, místo nebo stát, který je nereálný. Neexistuje, je to idealistická představa, která ukazuje, popisuje vysněný až dokonalý obraz. Antiutopie je její přesný opak. Nereálný obraz něčeho, co je vyvinuté špatným způsobem. Často popisuje ideologické stavy, utlačování, nesvobody, totalistický režim, postapokalyptickou dobu. Není divu, že se jako žánr nejvíce vyvinul ve dvacátém století. Námět nacismu a komunismu byl nespočetněkrát zpracován a je stále relativně živým tématem i v dnešní době. Mezi dystopické knihy, mimo ten výčet na začátku textu, patří také kniha Budoucnost, Metro 2033 (Dmitrij Aleksejevič Gluchovskij), Legenda (Marie Lu), série Nebe (Veronica Rossi), Aréna jedna (Morgan Rice), série Labyrint (James Dashner) a další.



Četli jste nějakou dystopickou knihu a máte na ni svůj názor? Nebojte se napsat vlastní recenzi či krátké shrnutí. O které knize byste chtěli vědět více? Napište nám!