středa 29. června 2016

Osvobozená / Sylvia Day

"Dvě zraněné duše se spojily do jedné"
(Osvobozená, Sylvia Day)


        50 odstínů Crosse, tak by mohl znít alternativní název této knižní pentalogie autorky Sylvii Day. Námět je značně podobný knihám E. L. James. Akorát, že zde máme bilionáře Gideona Crosse, který se také potýká s vlastními démony. Jeho předchozí známosti a ani snoubenka o nich neměly potuchy, dokud se neobjevila Eva Tramellová.
        Nedávno jsme si na pultech knihkupectví mohli povšimnout novinky a zároveň posledního dílu s názvem Osvobozená. Právě proto jsem se rozhodla napsat o této knižní sérii. Závěrečný díl romantické pentalogie sliboval spoustu odpovědí, ale bohužel mnoha se jich nedočkáme nebo jsou velmi povrchově vysvětleny. Naopak ještě více otazníků visí nad příběhem čím víc se blíží konec. Přesto je tu vidět jakýsi vývoj z hlediska postav. Zatímco v posledních čtyřech knihách je pozoronost směrována především na detaily vášnivého sexuálního vztahu dvou hlavních postav, v poslední knize je obráceno na psychiku. Vývoj tady získává důvěra v činy Gideona a Evy, kteří se konečně začínají chovat jako pár. Gideon se až po pěti knihách plně otevírá Evě, co se jeho minulosti týká. Tedy alespoň tahle část nezklamala.
       Linie příběhu je velmi známá. Nová zaměstnankyně Crossfire budovy narazí na sexy bilionáře, kterému patří každé patro a chce, aby mu patřila i Eva. Narozdíl od jiných žen se mu ale dostane pod kůži a zjišťuje, že si oba prošli v dětství stejným traumatem, což je navěky spojí v jednu duši. Je ale zapotřebí pět knih a spoustu bizarních momentů, než se tak stane. Je jasné, že by nebylo moc o čem psát, kdyby nevyvstaly na veřejnost přízraky minulosti obou dvou hrdinů, někdy však tyto scény jsou až natolik nepřekvapující a dají se dobře předvídat, že to nutí k pousmání. Děj z mého pohledu není nijak komplikovaný, právě naopak. Za to však nechybí nic, co by se dalo od takovýchto knížek čekat a pohladí na duši nejednu romantickou duši. Za mě nejlepší asi první a čtvrtý díl.

        O sérii Crossfire se mimo jiné také vyjádřil víceprezident televizní stanice Lionsgate, která zakoupila práva na knihy Sylvii Day, Chris Selak jako o trvalém, sexy a dráždivém příběhu. Zda se však dočkáme seriálového zpracování není tak úplně jasné. Tato informace je již z roku 2013 a zatím se nijak natáčení nerozjelo ani se neobjevily nové informace. Vznikly však docela vtipné video ukázky vytvořené fanoušky a oficiální reklama, na kterou se můžete podívat skrze přiložené video. 


Žádné komentáře: