čtvrtek 11. února 2016

Budoucnost je zajištěna, ale za jakou cenu?

Budoucnost -


Jméno Glukhovsky snad netřeba nijak více představovat. Fanouškům fantasy literatury jistě neunikl jeho postapokalyptický set Metro. Nyní ale představujeme knihu, jejíž originál vyšel v roce 2013, s názvem Budoucnost.
Anotace knihy: Evropa v budoucnosti roku 2400. Od doby, co byla technickými prostředky poražena smrt, je celý kontinent přelidněný a změnil se v gigantickou megapolis tvořenou obytnými věžemi vypínajícími se vysoko do nebe. V těchto věžích panuje brutální řád: Rozmnožování je přísně reglementováno, za dítě se platí ztrátou vlastního života. Ale kdo ještě potřebuje děti, když může být věčně mladý a zdravý?Jan Nachtigall je příslušník zvláštní jednotky ministerstva bezpečnosti, která přísně bdí nad dodržováním zákonů o rozmnožování. Jejím úkolem je pátrat po ilegálních dětech a odhalovat nenahlášená těhotenství. Jednoho dne má Jan odstranit teroristu a jeho těhotnou přítelkyni. Naskytne se mu tak velká šance, aby prokázal svou věrnost a postoupil na kariérním žebříčku. Když ale se svou jednotkou vpadne do konspiračního bytu, proběhne všechno jinak, než původně zamýšlel. Terorista unikne – a zanedlouho je na útěku i Jan po boku mladé ženy. Je to počátek boje, ve kterém jde o budoucnost lidstva.
Dojmy: Přečetli jsme pár recenzí za Vás. "Budoucnost je jedna z nejrealističtějších knih" zabývající se sci-fi tematikou, která čtenáři sebere jakékoli iluze o smrti. Kniha o jedné z alternativ o budoucnosti lidstva je trochu děsivá. Ač je nesmrtelnost lékem ke všemu nedobrému, zaplatit se za ní musí velká daň. Základ příběhu je nicméně dosti povědomý. Mladý muž Jon je přesvědčen o svém poslání a ctí ho za každou cenu, dokud však jednou nezklame při plnění úkolu a jeho psychika a čest budou podkopány jinou ženou. Naskytne se mu jiná znepokující myšlenka: "Co když vše, čemu věřil, je úplně jinak?"
Odvážím se říci, že tento rámec příběhu nikdy své čtenáře úplně nezklame, připomíná to však díla již ztvárněná, na mysl mi hned vytanul film Equilibrum.
Kniha Budoucnost má přes šest set stran, tudíž to není lehké čtení před spaním a výše zmíněné z příběhu je jen špička ledovce.
Vytříbený styl psaní vtáhne čtenáře do děje hned po prvních stranách a nepustí ho, dokud nezavře poslední stranu...


Rok vydání: 2015, 1. vydání originálu: 2013 
Počet stran: 648 
Nakladatelství: Knižní klub 
Překlad: Rudolf Řežábek 
Edice: Světový bestseller (Knižní klub, Ikar) 
Vazba knihy:vázaná 
ISBN: 978-80-242-4917-9

Žádné komentáře: